вторник, 2 октомври 2012 г.

Фунийки

Рецептата съм я взела от Бг мама, но не помня точно от къде, за това няма как да пусна линк към първоизточника, за което се извинявам.
Тези фунийки са малко пипкави, но пък излизат доста бройки, кремът е лек и попива страхотно в тестото и всяка хапка носи вкус на детство :)






Продукти за тестото:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
брашно, колкото поеме

Продукти за крема:
1 л. прясно мляко
4 яйца
12 с.л. захар
6 с.л. брашно
1/2 пакетче масло

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се киселото мляко+содата, олиото и накрая брашното с бакпулвера. Омесва се меко, нелепнещо тесто. Аз си го меся в машината за хляб. Разточват се кори, които се режат на лентички, дебели около 2см. или колкото пръста ви. Лентичките се увиват около фунийки (моите са от капачки от кисело мляко) като крайчетата леко се застъпват. Пекат се на 180 градуса до порозовяване, ако може изправени. Като изстинат, формичките се изваждат внимателно.
Приготвяте си крема. Яйцата се разбиват с 3 с.л. захар и брашното, добавя се и малко мляко, да стане на гъста кашичка. Останалото мляко и захар се затоплят на котлона и когато сместа заври, на тънка струйка се изсипва яйчената смес. Бърка се непрекъснато, докато крема се сгъсти. След като се махне от котлона, в крема се слага маслото и се разбърква от време на време до пълното му усвояване. За разнообразие, може крема да се оцвети със сладкарски бои, аз веднъж направих розов крем :). Фунийките се пълнят с крема, с шприц или малка лъжичка, топват се в кокосови стърготини или орехи и се оставят поне 12 часа, докато кремът попие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар