Тортата е лека и приятна, много подходяща за летния сезон.
Продукти:
120 г какаови бисквити
80-100 г краве масло
200 мл сладкарска сметана
100 г шоколадов кувертюр
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
50 г печени лешникови ядки
1 пакетче желатин - 10 г
1 капсула ванилова есенция /2 пакетчета ванилия на прах/
Приготвяне:
Бисквитите се смилат на прах и към тях се добавя разтопеното масло. Разбърква се хубаво и сместа се изсипва в тавичка с отделящо се дъно. Блата се пече около 20мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна. Оставя се да се охлади.
Лешниците и шоколада се смилат в кухненски робот.
В купичка се загрява киселото мляко и захарта. Накисваме желатина с няколко лъжици студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня.
Сметаната се разбива на гъст крем и към нея се прибавя шоколадово-лешниковата смес.
Желатина се изсипва при киселото мляко, ароматизира се с ванилията и се прибавя постепенно към сметановата смес. Разбърква се леко и се изпива върху бисквитения блат. Слага се в хладилника да стегне и се декорира по желание.
Тук съм показала два различни варианта на декориране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар