четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Френска селска торта

Рецептата съм я взела от сайта на сладкарница Канея

Тортата е лека и приятна, изглежда малко пипкава, но всъщност не е така. Извинявам се за снимките, които не са много представителни :)


Продукти за блатовете:
1 яйце
150 гр. захар
50 гр. маргарин
2 с.л. мед
400 гр. брашно (може и повече)
200 мл. прясно мляко

Продукти за крема:
2 или 3 кофички заквасена сметана (аз обикновено ползвам три, за да има повече крем, предпочитам сметаната на Мегле)
10-15 с.л. захар
200 гр. орехи

Приготвяне:
Разбиват се яйцата и захарта, добавя се млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари до получаване на златист цвят около 30 мин. на бавен огън. Докато е още топла, в нея се изсипва брашното и се омесва тесто. Точат се тънки кори, които се пекат до зачервяване. Правят се максимално тънки, защото се надуват. Аз си разделям тестото на 5-6 топки и разточвам директно на пекарска хартия, изрязвам кръг и пека. Блатовете се надупчват с вилица. Пекат се доста бързо.
Сметаната и захарта се разбъркват леко с лъжица, не с миксер и крема престоява докато захарта се разтопи.
Тортата се сглобява, между корите се наръсват орехи, най-отгоре също се ръси обилно с орехи, отстрани съм украсявала и с крокан. Добре е тортата да престои поне едно денонощие в хладилника. Колкото повече стои, толкова по-хубава и вкусна става.






Няма коментари:

Публикуване на коментар