понеделник, 1 октомври 2012 г.

Питка Зинка







Продукти:
1кг. брашно
2 яйца
2с. л. олио, може и разтопено масло
1ч. ч. кисело мляко
500мл. хладка вода
1с.л. сол
1ч.л. захар
мая



Приготвяне:
Брашното се пресява два пъти, прави се кладенче и в него се слагат солта, олиото, едното яйце и белтъка на второто (жълтъка е за намазване на питката). Маята се размива със захарта и хладкото кисело мляко. Сипва се към брашното и се замесва с водата. Меси се средно меко тесто. Разделя се на две топки, които се разточват на кори. Слагат се една върху друга, като помежду им се маже с олио. Разрязва се на 16 триъгълника, навиват се на кифлички и се редят в намазана тава с олио във вид на слънце. Втасва докато изпълни тавата. Маже се с жълтъка и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна. 



Това е обяснението от авторката на рецептата, която беше така добра да ми я даде преди време. Тъй като тогава току що се бях сдобила с хлебопекарна, ми беше доста по-лесно да замеся тестото. Тези от вас, които имат това чудо на техниката, знаят какво улеснение е, но все пак ще обясня как се прави тестото в машината.
В казанчето се слагат яйцето, олиото, солта, киселото мляко и водата. След това се прибавя брашното и накрая втасалата мая, която сме разбъркали с малко водичка, захар и брашно на кашичка.

Оформлението на самата питка е въпрос на импровизация :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар