Рецептата за тортата е на Йоли :)
Продукти за блата:
1 бр.яйце
1 1/2 ч.ч.захар
1 бр.яйце
1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.кисело мляко
125 гр.течно масло
1 1/2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.какао
1/2 ч.ч.млени орехи
бакпулвер
1/2 ч.ч.млени орехи
бакпулвер
ванилия
Яйцето се разбива добре със захарта. Добавят се всички останали продукти в дадената последователност.
Получава се кексово тесто,
коeто се изпича на два блата върху хартия в загрята на
170*фурна. Блатовете стават доста меки и ронливи,така че ако се
сиропират трябва да се внимава да не се разкашкат.
Продукти за крема:
250 мл.прясно мляко
2 с.л.пшенично нишесте
3 с.л.захар
2 бр.жълтъци
1/2 ч.ч.течна сметана
1/2 ч.ч.течна сметана
ванилия
От всички продукти без сметаната сваряваме гъст млечен крем. Разбиваме сметаната на твърд сняг и я прибавяме към добре изстиналия крем. Полученият млечно-сметанов крем разбиваме с миксер на високи обороти до пухкавост.
Продукти за трюфелите:
150 гр.черен шоколад
1/3 ч.ч.течна сметана
1/2 ч.ч.кълцани орехи
коняк/бренди
коняк/бренди
Сметаната се загрява до кипване,добавя се ситно накълцаният шоколад и се отнема от огъня. Сместа се бърка до пълното разтапяне на шоколада.Прибавят се леко запечените орехи(или други ядки) и алкохола.След като изстине, сместа се оставя за 1 час във фризер да стегне - така става най-бързо. С ръце оформяме бонбони, които овалваме в какао.
Блатовете леко се сиропират с прясно мляко и се слепват с млечно-сметановия крем, като в него се набождат трюфелите.Тортата се украсява по желание. Моята украса ако не се лъжа е от готов крем за торта (много отдавна е правена снимката и не помня) и шоколадови розички.
Шоколадовите розички са правени с бял шоколад по тази рецепта:
100гр. шоколад (Милка или LZ)
1 с.л. глюкоза
20 мл. вода
1 ч.л. захар
пудра захар за доомесване
Водата и захарта завират на котлона и се добавя глюкозата. Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова. Към него се прибавя водата, пудрата захар и се омесва хубаво тесто. Слага се в плик, изкарва се въздуха и престоява в хладилника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар