вторник, 2 октомври 2012 г.

Шоколадова торта- Йоли




Рецептата за тортата е на Йоли :)

Продукти за блата:
1 бр.яйце                                         
1 1/2 ч.ч.захар                               
1 ч.ч.кисело мляко                         
125 гр.течно масло                             
1 1/2 ч.ч.брашно                           
1/2 ч.ч.какао
1/2 ч.ч.млени орехи
бакпулвер
ванилия

Яйцето се разбива добре със захарта. Добавят се всички останали продукти в дадената последователност.
Получава се кексово тесто, коeто се изпича на два блата върху хартия в загрята на 170*фурна. Блатовете стават доста меки и ронливи,така че ако се сиропират трябва да се внимава да не се разкашкат.

Продукти за крема:
250 мл.прясно мляко                           
2 с.л.пшенично нишесте               
3 с.л.захар                                    
2 бр.жълтъци                                  
1/2 ч.ч.течна сметана
ванилия

От всички продукти без сметаната сваряваме гъст млечен крем. Разбиваме сметаната на твърд сняг и я прибавяме към добре изстиналия крем. Полученият млечно-сметанов крем разбиваме с миксер на високи обороти до пухкавост.

Продукти за трюфелите:
150 гр.черен шоколад                            
1/3 ч.ч.течна сметана                      
1/2 ч.ч.кълцани орехи                     
коняк/бренди 
                             
Сметаната се загрява до кипване,добавя се ситно накълцаният шоколад и се отнема от огъня. Сместа се бърка до пълното разтапяне на шоколада.Прибавят се леко запечените орехи(или други ядки) и алкохола.След като изстине, сместа се оставя за 1 час във фризер да стегне - така става най-бързо. С ръце оформяме бонбони, които овалваме в какао.

Блатовете леко се сиропират с прясно мляко и се слепват с млечно-сметановия крем, като в него се набождат трюфелите.Тортата се украсява по желание. Моята украса ако не се лъжа е от готов крем за торта (много отдавна е правена снимката и не помня) и шоколадови розички. 


Шоколадовите розички са правени с бял шоколад по тази рецепта:
100гр. шоколад (Милка или LZ)
1 с.л. глюкоза
20 мл. вода
1 ч.л. захар
пудра захар за доомесване

Водата и захарта завират на котлона и се добавя глюкозата. Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълнова. Към него се прибавя водата, пудрата захар и се омесва хубаво тесто. Слага се в плик, изкарва се въздуха и престоява в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар