вторник, 16 юли 2013 г.

Питка с майонеза

Рецептата съм взела от тук. Става разкошна питка!


Добавила съм сирене и чубрица.

Сладкиш с бишкоти, маскарпоне и шоколад

Вълшебен, невероятен, нежен и приказно вкусен!
Рецептата е от тук


Между блатовете сложих парченца ягоди.



А този е целия с ягоди. Вместо шоколад, пасирах ягоди и ги сложих в крема. Стана много вкусно, но една идея по-сочно, което леко възпрепятства моите опити да отрежа прилично изглеждащо парче, което да не се разпадне :))))
Полято е с гренадин.



Еклерова торта





Продукти:

2 кръгли блата за торта
20 бр. готови мини еклера
крокан (за украса)

за крем "Брюле":
300 мл. прясно мляко
1 л. готварска сметана
12 жълтъка
350 гр. захар
10 гр. желатин (1 пакетче)


Приготвяне:
 
Жълтъците се разбиват със захарта в дълбока купа. Наливат се прясното мляко и сметаната, разбърква се. Купата се поставя в тенджера, така че дъното й да е леко потопено във вода, която е на точката на кипене. Сгъстява се за 10-15 минути, като непрекъснато се бърка. Желатинът се покрива с вода, за да набъбне. След това се разтопява на водна баня и с непрекъснато бъркане се прибавя към стегналите се жълтъци. Кремът се оттегля от котлона и се оставя да се охлади. Трябва да стане с консистенцията на боза. Един от блатовете се поставя във форма за торта с пръстен. Залива се с част от крема. Затиска се с втория блат и отново се залива с част от крема. Отгоре се нареждат еклерите и се заливат с останалия крем "Брюле". Добре е всички еклери да се облеят с крема. Тортата се поставя в хладилник, за да стегне. Готовата торта се изважда от формата. Филира се отстрани с крокан. Отгоре също се поръсва с крокан.




Забележка:
Не помня откъде съм преписвала тази рецепта, но кремът има нужда от около 20-30 мин., за да се сгъсти.